Ruşii se semnează Ilf şi Petrov iar cartea pe care am citit-o se numeşte "Viţelul de aur". nişte şarlatani ruşi încearcă să convingă un milionar din perioada sovietică să le cedeze un milion de ruble. În acea vreme, era destul de dificil să găseşti milionari, ei fiind duşmani ai poporului. Aproape 400 de pagini şi nenumărate trucuri, numai pentru ca şeful lor să fie jefuit la graniţa cu România Mare şi trimis înapoi în ţara sovietelor. Probabil că autorii au vrut să fie amuzanţi, pe alocuri chiar se apropie de acest calificativ, dar este aiurea să ne aşteptăm la ceva bun dintr-o colaborare de genul ăsta. Literatura este prin excelenţă personală. Colaborarea funcţiona probabil pe colhoz, dar s-o muţi în lumea artei este de prost gust. Bulgakov a reuşit singur, mă îndoiesc că ar fi scris Maestrul şi Margareta dacă i s-ar fi băgat pe gât un colaborator pe linie de partid. Cartea se poate citi dacă asemeni mie nu ai nimic de făcut.
Michel Tournier rescrie povestea lui Robinson Crusoe. "Vineri sau limburile Pacificului". Slab scrisă, ideea e stupidă, personajele extrem de artificiale.
Pierre La Mure scrie despre un pitic de bani gata care vrea să fie iubit. Din păcate pt el îşi alege femeile aiurea. O piţipoancă, o prostituată ordinară şi o căţea pusă pe căpătuială. devine alcoolic si moare înainte de 40 de ani. Între timp are timp să devină un pictor celebru numit Henri de Toulouse-Lautrec care a revoluţionat arta afişelor publicitare.
George Orwell scrie despre săraci în "Vagabond în Paris şi Londra". Săracii din Paris şi vagabonzii din Londra. Am dubii serioase că ar fi chiar el personajul principal.
13 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu